Preeclampisa szűrés

/sites/default/files/styles/szolgaltatas/public/kepek/sopmed-4.jpg?itok=sr4YRrf2

**ELŐKÉSZÍTÉS ALATT!**

A praeeclampsia (toxaemia, terhességi mérgezés) jellemző tünete a hirtelen kialakuló magas vérnyomás ( jellemzően 140/90 Hgmm feletti) és fehérjevizelés. Jellemzően a terhesség 20. hete után jelentkezik, különösebb előzmény, vagy előjelek nélkül. Sajnos súlyos anyai és magzati károsodások léphetnek fel a kórkép következményeként. Az anyánál vese- és májelégtelenség, jelentkezhetnek, súlyos esetben akár stroke is kialakulhat. A magzatnál pedig a növekedési retardatio (súlyos növekedési zavar), koraszülés és az annak következtében kialakuló komplikációk - akár oxigénhiányos állapot kialakulása is előfordulhat.

Ha a kórkép kialakul, gyakran csak a szülés megindításával lehet orvosolni, ilyenkor gyakran kényszerülünk akár idejekorán elindítani a szülést, ezzel felvállalva a koraszüléssel járó komplikációkat.

Az újabb kutatások lehetőséget adnak a preeclampsia kockázatának korai felismerésére, és megfelelő terápia esetén annak előfordulási valószínűségének hatékony (kb. 80 %-os) csökkentésére.

A szűrést a kombinált teszttel együtt végezzük. Szisztematikus vérnyomásmérés, az előzményi adatok részletes elemzése, speciális placenta fehérje meghatározás (PLGF, PAPP-A), valamint a méhet-placentát ellátó artériák áramlásának elemzése segítségével.

Amennyiben a szűrés magasabb kockázatot jelez, a várandós terápiás javaslatot kap, amelyet kezelőorvosával konzultálva a preeclampsia előfordulási aránya – ezzel a kialakuló szövődmények-kockázata csökkenthető.

Sajnos a szűrés egyelőre ikerterhesség esetén még nem elérhető.