Nőgyógyászati vizsgálatok

/sites/default/files/styles/szolgaltatas/public/kepek/sopmed-2.jpg?itok=S2tNHbLR

Minden nőnek legalább évente egyszer nőgyógyászati szűrés javasolt.

A vizsgálat az előzményi adatok (anamnesis) felvételételével kezdődik. Ezt követően, a külső nemi szervek megtekintése, szükség esetén tapintása történik meg. A hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről kenetet veszünk, amelyet egy tárgylemezre kikenve fixáljuk a cytológiai laborba szállítás előtt. Ezután a méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) megtekintése következik.

A feltárást befejeztével a kismedence úgynevezett tapintásos (bimanuális) vizsgálata, majd – ez nem mindenütt rutin eljárás – a méh, illetve a petefészkek nagy felbontású hüvelyi ultrahangos ellenőrzése zajlik.

A nőgyógyászati rendelésen használt professzionális, nagy felbontású ultrahang lehetőséget teremt az olyan kezdődő elváltozások felismerésére, amelyek tapintással még nem diagnosztizálhatók.

Az általunk végzett szűrés része az emlők tapintásos vizsgálata is. (Ha szükséges, a páciens javaslatot kap valamilyen képalkotó vizsgálat elvégeztetésére, amelyek közül az emlő ultrahang a Sopmed rendelésen elérhető).

Amennyiben szükséges, lehetőség van HPV (human papilloma virus) meghatározásra (tipizálás) is, amely szoros összefüggést mutat méhnyakrák előfordulásával.

Rendelésünkön foglalkozunk

 • fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadással
 • szeméremtesti-hüvelyi panaszok kivizsgálásával, kezelésével
 • hólyaggyulladás (hólyaghurut, „felfázás”) kezelésével
 • különféle méhszáj-elváltozások vizsgálatával és kezelésével
 • alhasi illetve együttlétkor jelentkező panaszok kivizsgálásával
 • változókori panaszok kivizsgálásával és kezelésével 
 • terhességi vizsgálatokkal
 • vérzészavarok kivizsgálásával
 • mióma, endometriosis kivizsgálásával
 • meddőség kivizsgálásával
 • emlővel kapcsolatos panaszok kivizsgálásával (részletek az Általános- és emlő ultrahangos vizsgálatok menüpontban)

Lehetőség van magasabb érzékenységű vizsgálatok (pl. kismedencei CT, MRI) megszervezésére, illetve laboratóriumi vizsgálatok ( hormonvizsgálatok, vérkép-vizelet stb.) elvégzésére is.

Bár nem profilunk nagyobb műtétek elvégzése, konziliárus hátterünk miatt segítséget tudunk nyújtani abban, hogy - amennyiben szükséges – olyan szakemberhez irányítsuk a páciensünket, aki megfelelő műtéti rutinnal rendelkeznek.

Nemi úton terjedő (sexually transmitted disease, STD) betegségek szűrése

Ezen betegségek közös jellemzője, hogy a szexuális együttlét során terjednek (vérrel illetve testváladékokkal). Szerteágazó tüneteket okozhatnak, az egyszerű, banális gyulladástól a krónikus, egész életre kiterjedő, akár egy életet is megnyomorító betegségek tartoznak a betegségcsoportba.

Mivel több betegségről van szó, a betegségek kimutatása sem egységes.

Némelyik egyszerű vizsgálattal, illetve a panaszok, ismeretében diagnosztizálható, mások komolyabb tenyésztéses vizsgálattal (pl. hüvely- vagy méhszájváladékból), illetve a vérből mutathatók ki.

Néhány fontosabb szexuális úton terjedő betegség: HIV (az AIDS vírusa), HPV (human papilloma vírus), Chlamydia, Gonorrhoea (kankó), Szifilisz, Hepatitis C, B.

Rendelésemen, igény, illetve felmerülő panaszok esetén az STD-szűrés elvégezhető, mind a tenyésztéses, mind a vérből történő kimutatásra van lehetőség.

Hüvely-méhszájváladékból történő vizsgálatok:

Tenyésztéses vizsgálatok

 • Baktérium-tenyésztés és rezisztencia (antibiotikum ellenállóképesség) vizsgálat,
 • Sarjadzó gomba tenyésztés és rezisztencia vizsgálat

Váladékból történő genetikai vizsgálatok

 • HPV-tipizálás, Chlamydia-szűrés, Gonorrhoea, Trichomonas, Treponema Pallidum Herpes Simplex I-II, Gardrenella vaginalis, Ureaplasma, Mycopasma

Vérvizsgálatok (serologia):

 • Hepatitis C, Hepatitis B (HBsAg), HIV (AIDS-vírus) I-II

A szűréseket minden esetben nőgyógyászati vizsgálat és konzultáció előzi meg.

HPV szűrés / tipizálás

Ma már köztudott tény, hogy a méhnyakrák kialakulásában döntő szerepe van a magas kockázatú human papilloma vírusoknak (HPV).

A méhnyakrák-megelőző állapotok elsődleges kiszűrése a citológiai vizsgálat feladata, de indokolt esetben – illetve a páciens kérésére - szükség lehet HPV-szűrésre, pontosabban HPV-tipizálásra, amely során modern laboratóriumi módszerekkel ki lehet mutatni a HPV jelenlétét, illetve azt a HPV-típust, amely a későbbiekben felelős lehet méhnyakrák kialakulásáért (magas kockázatú HPV).

A HPV-fertőzöttség nem jelenti azt, hogy a páciensnek automatikusan méhnyakrákja lesz, hiszen a páciensek nagyobb része a saját immunrendszere működésének segítségével kigyógyul a fertőzésből.

Akinél azonban krónikus fertőzés áll fenn, mindenképpen nagyobb odafigyelésre, gyakoribb vizsgálatra, szűrésre van szükség.

HPV-fertőzés esetén ma már lokális – a regenerációt, gyógyulást elősegítő – készítmény is elérhető, megelőzésképpen pedig többféle HPV-ellenes védőoltás is forgalomba van.

Mind a lokális kezelés lehetőségeiről, mind a védőoltásról - igény esetén - szóbeli tájékoztatást tudunk nyújtani.

Terhességmegállapítás

A menstruáció késése esetén – amennyiben nem történt megbízható fogamzásgátlás – javasolt bizonyítani vagy kizárni a terhességet.

Természetesen nem minden vérzéskimaradás jelent terhességet, hiszen nem mindenkinél szabályos a menstruációs ciklus, illetve a vérzéskimaradásnak számtalan egyéb oka lehet.

Terhességi gyanújelek esetén (vérzéskimaradás, emlőfeszülés, hányinger, hányás, haspuffadás) javasolt terhességi gyorstesztet végezni.

Számtalan terhességi gyorsteszt elérhető, ezek a - főleg a beágyazódáskor termelődő - terhességi hormon (hCG) kimutatásán alapulnak. A tesztek általában már egy héttel a megtermékenyüléstől számítva pozitívak, bár ez nem törvényszerű, hiszen a vizelet terhességi hormonszintje nem mindenkinél azonos.

Természetesen a gyorstesztek pontossága sem 100%-os. Bizonytalanság esetén precíz ultrahang-vizsgálattal a kérdés tisztázható.

Ha a vérzéskimaradást egyéb tünetek – erős alhasi görcsök, általános rosszullét, gyengeség – kísérik, érdemes mielőbb szakvizsgálaton megjelenni.

A terhességi hormon vérből is kimutatható, ez sokkal érzékenyebb módszer a vizelet-teszteknél, mivel alacsonyabb hormonszintek is kimutatására is alkalmas.

Ennek a módszernek az alkalmazására bizonytalan esetekben (pl. méhenkívüli terhesség, kóros, vagy nem megfelelően fejlődő terhesség gyanúja) kerül sor, de ez már szakorvosi felügyeletet igényel.

A terhesség bizonyítása

A terhesség 4-5. hetében (természetesen az utolsó menstruáció első napjától számítva) ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki.

Az 5.hét magasságában láthatóvá válik az úgynevezett szikhólyag, amely igazolja a méhen belüli terhességet, de ilyenkor még általában sem az embryo, sem a szívműködés nem észlelhető, hiszen az csak később indul.

A 6.héten észlehető először a magzati szívműködés, azaz biztosan az élő terhesség ekkor igazolható.

Fentiek miatt tehát, panaszmentes esetben, illetve ha ezt a kórelőzmény (például sorozatos vetélések, az előzményben kóros terhesség, magasabb életkor) nem indokolja, az utolsó menstruációt követő 6-7 héten, azaz 2-3 hetes vérzéskimaradást követően érdemes ultrahangot végezni.

Receptírás

Fogamzásgátló tabletta felírása első alkalommal

Az első alkalommal fogamzásgátló tablettát igénylő páciensek esetében, illetve tabletta váltásának igénye esetén mindenképpen szükséges egy személyes konzultáció. Fontos tisztázni a családi és személyes kórelőzményt, hiszen bizonyos állapotok (például trombózisra való hajlam, magas vérnyomás, bizonyos típusú migrén, cukorbetegség stb.) esetén ellenjavallt a fogamzásgátló tabletta szedése. A recept felírását megelőzően nőgyógyászati- és friss citológiai vizsgálatra is szükség van (ez HPV-tipizálással kiegészíthető), bizonyos esetekben pedig laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Fogamzásgátló tabletta felírása rendszeres tablettaszedés esetén

Fogamzásgátló tablettát már rendszeresen szedő páciensek esetén a receptfelírás díjmentes, amennyiben rendelésünkön egy éven belül megjelentek citológiai vizsgálaton és annak az eredménye negatív lett. Régebbi vagy más szakorvos által végzett rákszűrés eredménnyel rendelkező pácienseknél recept felírására csak nőgyógyászati vizsgálat elvégzése után van lehetőség. A recepteket előzetes telefonos vagy emalies egyeztetés után e-recept formájában állítjuk ki.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzásgátlásban – tabletta felírásában - is segítséget tudunk nyújtani, amennyiben a páciens rendelkezik rendelésünkön elvégzett, egy évnél nem régebbi citológiai lelettel. A receptíráshoz és a konzultációhoz minden esetben előzetes telefonos egyeztetés szükséges.