Nőgyógyászati beavatkozások

/sites/default/files/styles/szolgaltatas/public/kepek/sopmed-2_0.jpg?itok=VcxWBJxc

Cryocauterisatio („méhszájseb fagyasztás”)

Elsősorban fiatalabb pácienseknél gyakran előforduló lelet az úgynevezett „méhszájseb”. Ezt az elváltozást nagyon sok tévhit övezi. Valójában nem egy klasszikus sebről van szó, hanem a méhnyak belső felszínéről kitüremkedő hengerhámról, amelyet szabad szemmel élénk piros foltként észlel a vizsgáló szakorvos. A hengerhám - mivel kevésbé ellenálló, mint a méhszáj felszínét borító laphám – ha nagy felületen borítja a méhszájat különböző panaszokat okozhat. Előfordulhat úgynevezett kontakt vérzés (szexuális együttlét alkalmával jelentkező vérzés), méhnyakgyulladás, illetve visszatérő, erőteljes folyás.

A szakorvosi ellenőrzés bizonyíthatja a „méhszájsebet” (ectropium portionis uteri).

Ilyen esetben el kell végezni a klasszikus méhnyakrákszűrést (cytológiai vizsgálatot), amennyiben az negatív, és a páciensnek a fent említett panaszai vannak, elvégezhető egy egyszerű, de annál hatékonyabb beavatkozás.

Ennek lényege, hogy a méhszájra egy kis szondát helyezünk, melynek végét gáz segítségével lehűtjük. A rendkívüli hideg hatására a kitüremkedő hengerhámszövet megfagy, elpusztul. A gyógyulási folyamat alatt pedig a hengerhám rákúszva az elpusztított területre, tökéletesen regenerálja a korábban panaszokat okozó elváltozást.

A beavatkozás körülbelül 5 percet vesz igénybe, teljesen fájdalmatlan, emellett nagyon hatékony.

Rendelésemen egy korszerű cryo-berendezés áll rendelkezésre, mellyel a beavatkozás elvégezhető.

Elektrocauterisatio („szemölcs eltávolítás”)

Az elsősorban a szeméremtesten és környékén jelentkező jóindulatú elváltozások gyakran okoznak visszatérő panaszokat. Ezek közül a nemi szerven és környékén jelentkező szemölcs (condyloma acuminatum) keseríti meg leggyakrabban a páciensek életét. Makacs esetekben ezen elváltozások nem múlnak el konzervatív kezelés hatására.

Ilyen esetekben erre szolgáló megfelelő berendezéssel (elektromos áram energiája segítségével), helyi érzéstelenítésben ezen elváltozások eltávolíthatók. Rendelésemen korszerű electrocauter szolgálja pácienseimet, amennyiben ilyen beavatkozásra van szükség.