Genetikai ultrahangos szűrővizsgálatok

/sites/default/files/styles/szolgaltatas/public/kepek/bg-body-14_2.jpg?itok=wdH2UIt4

18-22. heti (második) ultrahangos szűrővizsgálat

A második trimeszteri - Magyarországon kötelező - ultrahangvizsgálat során úgynevezett anomália-szűrést végzünk. 

Ennek során a durva fejlődési rendellenességek 90%-a kiszűrhető. 

Az ellenőrzés során szisztematikusan vizsgáljuk a gerinc, az agy, valamint a hasi és a mellkasi szervek, a vese, a húgyhólyag, a máj, a gyomor, a belek, a szív és a tüdő szerkezetét, anatómiáját. Vizsgálatra kerülnek a végtagok, a hasfal, és az arc is. Megvizsgáljuk a lepény elhelyezkedését, a köldökzsinór áramlásának méréséből a működésére is következtethetünk. Fontos a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése is. A magzati méretek ellenőrzése pedig a vizsgálat alapvető része.

Természetesen azokat a jeleket is keressük, amelyek esetleges kromoszóma-rendellenességre utalhatnak.

30-32. heti (harmadik) ultrahangos szűrővizsgálat

Amennyiben az első szűrések során minden rendben volt, a következő szükséges – és kötelező - ultrahangos szűrővizsgálat a 30-32. terhességi hét között zajlik.

Ennek a vizsgálatnak a fő célja a magzat „jóllétének” ellenőrzése.

A magzat elhelyezkedése, a lepény működésének ellenőrzése, illetve a magzat méreteinek ellenőrzése a fő cél. Természetesen ebben a terhességi korban is áttekintjük az alapvető anatómiai képleteket.

Későbbi szűrővizsgálatok

A korábbi ultrahangos protokollok javaslatot tettek még egy, a 36-38. héten végzendő ultrahangos szűrésre is, amely során már a szülészeti szempontok alapján történik a magzat ellenőrzése.

Ebben a terhességi hétben már csak akkor vállalok vizsgálatot, ha az előzményben olyan állapot került felismerésre, amely indokolja az ellenőrzést.

A terhesség ezen szakaszában azt javasoljuk, hogy az ellenőrzés abban az intézményben történjen, ahol a kismama világra hozza majd a gyermekét.