Általános- és emlő ultrahangos vizsgálatok

/sites/default/files/styles/szolgaltatas/public/kepek/sopmed-2_1.jpg?itok=9S4smpaa

Az emlők ultrahangos vizsgálata

A képalkotó módszerek feladata az emlőelváltozások (jó- vagy rosszindulatú) kimutatása. Az emlőbetegségek diagnosztikáját a III. Emlőrák Konszenzus Konferencia (2016.) irányelvei alapján végezzük. Eszerint a mammográfia 30-35 éves kor felett kötelező (ezen korhatáron belül a radiológus dönti el, milyen vizsgálatot végez). Bizonyos esetekben 30 éves kor alatt is szükséges a mammográfia elvégzése.  Az ultrahang 30 éves kor alatt önmagában alkalmazható szűrővizsgálatra, évente végezhető. 30-35 éves kor felett a mammográfia kiegészítő vizsgálata lehet. A vizsgálatba beletartozik a hónaljak megítélése is.

Kozmetikai beavatkozások előtt a korcsoportnak megfelelő vizsgálat kötelező. Rendelőnkben férfi emlő vizsgálat elvégzésére is lehetőség van. Az ultrahang előtt fizikális (tapintási) vizsgálat is történik.

Áttekintő hasi ultrahangvizsgálat

A vizsgálat során a máj, az epehólyag, az epeutak, a lép, a vesék, ideális esetben a hasnyálmirigy, a hasi erek, a húgyhólyag, a méh, a petefészkek ill. a prosztata áttekintésére, szűrésére van lehetőség. A gyomor és a belek a szűrés alkalmával korlátozottan megítélhetők, belülről nem vizsgálhatók.

A vizsgálat előtt 5-6 óra éhgyomor szükséges, ezen idő alatt a páciens kizárólag vizet ihat. A vizsgálatra telt húgyhólyaggal kell érkezni.

Hasi ultrahangvizsgálat végezhető panasz nélküli pácienseknél is szűrővizsgálatként.

Pajzsmirigy, nyálmirigy ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy, a fültőmirigyek, az áll alatti nyálmirigyek, a nyaki nyirokcsomók, illetve az esetleges tapintható nyaki képletek vizsgálata.

Lágyrészek ultrahangvizsgálata

Csaknem bármely testtájékon megjelenő, fájdalmas vagy fájdalmatlan képlet vizsgálata.

Erek ultrahangvizsgálata (Duplex ultrahang)

A nyaki (carotis) illetve a végtagi erek (kar v. láb, artériás v. vénás) vizsgálata. A nyaki erek megítélésé főleg cukorbetegség, magas vérnyomás, fejfájás, szédülés, illetve egyéb ideggyógyászati panaszok esetén szükséges, míg artériás végtagi ultrahangvizsgálat érszűkület gyanújakor válhat szükségessé.

A vénás vizsgálatot akutan trombózis kizárása céljából, egyéb esetekben "visszeres" panaszok esetén, főként műtét előtt végzünk. A vizsgálat a vállövtől a csuklóig illetve a lágyékhajlattól a bokáig tárja fel az érrendszer állapotát.

Here (Scrotalis) ultrahangvizsgálat

A szűrés során a herékben vagy környezetükben tapintható vagy nem tapintható elváltozások kimutatása lehetséges. A vizsgálat panaszmentesség esetén szűrővizsgálatként is végezhető.

Csecsemők ultrahangos vizsgálata

Csecsemők esetében rendelőnkben hasi- valamint csípő vizsgálatra van lehetőség.